22.11.2011.

Otvaranje Speleo kuće

U petak 18.studenoga 2011., svečano je otvorena Speleo kuća u Vodicama u općini Lanišće. Budući znanstveno istraživački centar bit će smješten u bivšoj školskoj zgradi čija je obnova sufinancirana sredstvima EU.

Pred sam kraj projekta završeni su radovi na obnovi školske zgrafe te je petero bivših učenika škole u Vodicama zajedno sa zamjenikom župana istarske županije Vedranom Grubišićem svečano otvorilo novoobnovljeni objekt. Sredstva za obnovu školske zgrade u iznosu od 85% dobivena su iz IPA rekograničnog programa, a glavna je ideja projektnog tima bila da objekt u neposrednoj blizini hrvatsko-slovenske granice u budućnosti posluži kao međunarodni edukativni i znanstveno istraživački centar.
Svečanosti je prisustvovalo 50tak osoba, između ostalog predstavnici izvođača radova, speleoloških društava, novinara ali i zainteresiranih mještana.
U glavnoj, sali, ukratko su predstavljene sve projektne aktivnosti, a na gornjem je katu bila izložena biospeleološka oprema koja je nakon provedenih istraživanja postala sastavni dio inventara Speleo kuće, a prezentiran je i dokumentarni film o biospeleološkim istraživanjima, također snimljen u sklopu projekta.
Postupak obnove bivše školske zgrade te slike sa svečanog otvaranja možete pogledati u našoj fotogalerijji.