10.10.2011.

Iz jame kod Makovci izvađeno 14 kubika smeća

Speleološko društvo Buje organiziralo je čišćenje jame kod Makovci koje je trajalo od četvrtka do subote.

Za čišćenje je izabrana jama kod sela Makovci u općini Grožnjan za koju su speleolozi znali da je gotovo zatrpana raznovrsnim otpadom. Ulaz u jamu nalazi se nedaleko od sela i relativno je lako dostupan. Nažalost, očito je da postoji navika lokalnog stanovništva da u jamu odbacuje pretežito krupni željezni otpad bez obzira što je cijelo područje općine pokriveno organiziranim sakupljanjem otpada od strane komunalne tvrtke 6. Maj iz Umaga. U jamu je odbačena i veća količina građevinskog otpada ali i uginule životinje i ostaci od klanja što pogotovo negativno utječe na okoliš. Stare navike se teško mijenjaju i činjenica da se otpad odbačen u 30 metara duboku jamu kasnije ne vidi, očito umiruje savjest počinitelja koji nisu svjesni da su speleološki objekti najčešće povezani sa podzemnim vodama, a time i izvorima koje mi u Istri koristimo za piće. Na taj način se direktno ugrožava kvaliteta pitkih voda i naše zdravlje.
Rezultat ove posljednje akcije bilo je zapravo najviše do sada izvučenog otpada. Sveukupno 22 speleologa je u cjelodnevnoj akciji iz jame zajedničkim snagama izvuklo 14 m3 otpada koji su adekvatno zbrinuti zahvaljujući komunalnom poduzeću 6. Maj iz Umaga koje se u akciju uključilo na način da je osiguralo dva kontejnera za krupni otpad.
Jedan od glavnih ciljeva projekta KUP je podizanje svijesti o potrebi zaštite speleoloških objekata i njihovoj vrijednosti. Akcijama čišćenja namjerava se ukazati na problem ugrožavanja podzemnih voda nesavjesnim odbacivanjem otpada u spilje i jame. Do sada je Istarska županija korištenjem sredstava iz EU fondova osigurala čišćenje 15 objekata u Istri te 6 objekata u Republici Sloveniji. U akcije čišćenja uključilo se 6 istarskih speleoloških klubova i Istarski speleološki savez, kao i isto toliko klubova u Republici Sloveniji čije akcije organizira slovenski partner na projektu – Institut za krš iz Postojne.
Projekt KUP financiran je iz fondova EU, a njegova ukupna vrijednost je 652.444,24 €. Vođenje i koordinaciju projekta provodi Odsjek za zaštitu prirode i okoliša, Odjela za održivi razvoj Istarske županije, a provodi se u suradnji sa domaćim prartnerom Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim područjima Naturom histricom, te slovenskim partnerom Institutom za krš iz Postojne.
Projekt uključuje i brojne druge aktivnosti poput provođenja dvogodišnjih biospeleoloških istraživanja na 12 lokacija unutar projektnog područja, snimanje edukativnog dokumentarnog filma, izrade prve baze podataka o speleološkim objektima koja će biti dostupna putem interneta. U sklopu projekta održane su i dvije Međunarodne škole o kršu u Postojni u trajanju od 6 dana na kojoj je sudjelovalo više od 200 sudionika iz 26 zemalja, a  najznačajnija aktivnost projekta je rekonstrukcija stare napuštene škole u mjestu Vodice u Općini Lanišće u budući znanstveno edukativni centar nazvan „Spelo kuća“. Radovi na školi su u završnoj fazi te se uskoro očekuje i njeno svečano otvaranje.
Sve informacije o projektu i njegovim aktivnostima dostupne su na službenim Internet stranicama projekta www.project-kup.org, a obzirom da je kraj ovog dvogodišnjeg projekta planiran krajem studenog ove godine, Istarska županija već razmišlja o novim projektima i mogućnosti nadovezivanja na postignute rezultate.