10.10.2011.

2. Stručna speleološka radionica

U petak 7. listopada 2011. održana je 2. Stručna speleološka radionica. Teme radionice su bile foto i video dokumentiranje unutar speloloških objekata te speleo arheologija u Istri.

Radionica je održana u sklopu 5. Speleo škole koju organizira Speleološko društvo Pula. Osim 11 polaznika škole radionici je prisustvovalo 20tak zainteresiranih građana, uglavnom speleologa i zaljubljenika u prirodu. Predavači iz Zagreba Jana Bedek i Marko Lukić održali su prezentacije na temu špiljske faune te izrade foto i video zapisa unutar speleoloških objekata. Prezentirana je foto i video oprema, opisani su načini rada te poteškoće s kojima se speleolozi susreću prilikom izrade zapisa. Marko Lukić je prikazao i najuspješnije fotografije te 10 minutni film o speleo fauni. U pauzi su svi zainteresirani mogli detaljnije pregledati svu opremu te saznati više informacija o speleo fotografiji i snimanju video zapisa unutar špilja i jama.
Nakon kratke pauze, Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre održao je prezentaciju o speleo arheologije u Istri. U polusatnom izlaganju ukratko su prikazani počeci speleo arheologije na ovim prostorima, njeni začetnici te najzanimljivija i najvrednija otkrića.
Službeni dio radionice dovršen je u 21 i 30, a većina sudionika zaržala se u neformalnom druženju do 22 i 30.

Fotografije sa radionice